Jeugdzorg

Geplaatst: 22 januari 2013 in jeugdzorg

Wat is jeugdzorg?

Ieder kind heeft het recht om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is er hulp nodig voor het kind of de jongere, soms ook voor het hele gezin. Al die soorten hulp bij elkaar noemen we ‘jeugdzorg’.

Wat is Bureau Jeugdzorg?

Kinderen en jongeren met problemen hebben recht op jeugdzorg.

Op 1 januari 2005 is de nieuwe Wet op de jeugdzorg (PDF) in werking getreden. Daarin is vastgelegd dat Bureau Jeugdzorg de toegangspoort is voor de gehele jeugdzorg. De medewerkers van Bureau Jeugdzorg beoordelen elk verzoek om hulp. Ze stellen vast welke zorg nodig is. Ze begeleiden kinderen, jongeren en ouders of verwijzen hen door naar andere hulpverleners.

Het belang van kinderen en jongeren staat in de hulpverlening van Bureau Jeugdzorg centraal. De Rechten van het Kind (www.derechtenvanhetkind.nl en www.kinderrechten.nl en/of www.unhchr.ch) zijn ons uitgangspunt. Ieder kind moet de kans krijgen uit te groeien tot een evenwichtige volwassene. Bureau Jeugdzorg streeft naar een zo verantwoord mogelijke ontwikkeling en opvoedingssituatie. We proberen dit zo veel mogelijk samen met het kind of jongere en de ouders te bereiken. Onze medewerkers geven aandacht waar het nodig is, bieden ondersteuning waar het kan en bescherming waar het moet.

De wettelijke taken van Bureau Jeugdzorg zijn:

Bureau Jeugdzorg valt onder toezicht van de Inspectie Jeugdhulpverlening en wordt grotendeels gefinancierd met overheidssubsidies.

Hoe kan Bureau Jeugdzorg helpen?

Bureau Jeugdzorg helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar bij het opgroeien, en ouders bij het opvoeden.

Een kind of jongere kan in de problemen komen. En ouders weten zich soms geen raad met hun kinderen. Dan kun je terecht bij de medewerkers van Bureau Jeugdzorg. Wij geven aandacht, steun en bescherming aan kinderen, jongeren én hun ouders. Dat doen we gratis, en vertrouwelijk. Vaak is informatie of een advies al genoeg. Met een paar gesprekken kun je misschien al weer verder.

Bureau Jeugdzorg verwijst door naar andere zorgverleners.

Als het probleem ingewikkeld is, heb je misschien meer hulp nodig. We bespreken dan met je wat voor steun je kunt gebruiken. In overleg met jou schrijven we een ‘indicatiebesluit’. Dit is een soort verwijsbrief die recht geeft op speciale zorg.

Bureau Jeugdzorg beschermt en houdt toezicht.

Soms gaat het thuis echt mis. Dan beslist de rechter dat een kind bescherming nodig heeft. Onze gezinsvoogden begeleiden het gezin dan bij de opvoeding. Dit is verplicht. We houden ook toezicht. We kijken of het goed gaat met het kind of de jongere, en of de situatie in het gezin verbetert.

Als een minderjarige in aanraking komt met de politie, krijgt hij of zij te maken met de jeugdreclassering. Ook de jeugdreclassering valt onder Bureau Jeugdzorg. We begeleiden kinderen en jongeren die met de politie en justitie in aanraking zijn gekomen. We gaan met hen mee naar de rechtbank en helpen hen om uit de problemen te blijven.

Kindermishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik: iedereen kan het vroeg of laat tegenkomen. Bij de buren. In de familie. Op het spreekuur. In de klas. Of thuis.

Word je zelf mishandeld, verwaarloosd of misbruikt? Dan kun je met ons bellen. We luisteren naar je en helpen je. Je kunt met ons overleggen wat je het beste kunt doen.

Denkt u dat een kind of jongere in uw omgeving mishandeld, verwaarloosd of misbruikt wordt? Ook dan kunt u ons bellen voor advies

Plaats een reactie